Pályázatok

Pályázó neve: Adu Alba Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Termelési kapacitás bővítés az Adu Alba Kft.-nél Komplex Ergonomikus Csomagolástechnikai termékek előállítása céljából.
Pályázat megnevezése: GINOP-1.2.1-15-2015-00291
Támogatás összege: 105 177 825 Ft
Támogatás Mértéke: 45%
Projekt Befejezésének dátuma: 2018.11.19.

A projekt során megvételre került 2 db targonca, melyek segítségével külön tudjuk a bejövő- és külön a kimenő árut mozgatni a telephelyen belül. A bejövő fa prizma alapanyagot, OSB, rétegelt lemez termékeket le kell szedni a teherautókról és elhelyezni a kültéri alapanyag tároló területen. A napi termeléshez éppen szükséges prizma alapanyagokat elő kell készíteni, és a hidraulikus daraboló és a kéttengelyes sorozatvágóhoz mozgatni.

Beszereztünk egy professzionális tervező CAD/CAM programot a tervezéshez és modellezéshez. A programot  vákuumformázó szerszám-, vákuum formázott tálca-, műanyag tálca forgácsolási utómunkálatok-, fa csomagolás, OSB/rétegelt lemez forgácsolási tervezésénél tudjuk használni. Hatékonyan és gyorsan tudjuk megtervezni és modellezni vevőink számára a termékeinket.

Megvásárlásra és beüzemelésre került egy kifejezetten műanyag termékek marására tervezett és alkalmas CNC maró megmunkáló központ, mely műanyag és fém termékek marására alkalmas.

Beszerzésre került a projekt során továbbá 1 db porelszívó, 1 db kombinált gyalugép, 1 db sorozatvágó, 1 db szalagfűrész és 6 db 3D Nyomtató (4 db PR600; 2 db PR 1000). Faipari elszívó sorozatvágóhoz, mely felszívja a port és a sorját a megmunkált felületekről és a daraboló fűrészről. A kombinált gyalugép segítségével a fadeszkáknak, domború elemeknek, csúszótalpaknak a gyalulása történik meg. A sorozatvágó 630mm széles fa prizma vágására alkalmas gép. Szalagfűrésszel történik a megrendelt a raklapok sarkainak lekerekítése.

3D nyomtatókkal modellezzük, kinyomtatjuk azt a csomagolási prototípust, amit a vevők kipróbálhatnak a készülékeik szállítására és később megrendelhetnek.

Ezen nyomtató segítségével az autóipai gyártósorokon használt, alkatrészek rögzítésére kifejlesztett készülékek gyártása is lehetővé válik, amely szegmensben eddig nem gyártottunk alkatrészeket. Ezen készülékek a gyártósori megmunkálási folyamatok szerves részei. További előny, hogy az alumínium vákuumformázó szerszámot helyettesítő műanyag szerszámot számos esetben lehet 3D nyomtatással készíteni kialakítástól függően. Ezen megoldás előnye a gyors gyártási határidő.
Pályázó neve: Adu Alba Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Innovatív műanyag kompozit technológia kifejlesztése az Adu Alba Kft-nél.
Pályázat megnevezése: GINOP- 2.1.7-15-2016-02405
Támogatás összege: 129 071 000 Ft
Támogatás Mértéke: 53,67%
Projekt Befejezésének dátuma: 2021.09.30.


Egy forradalmi újításnak számító műanyag technológiai eljárás kifejlesztését szeretnénk a jelen pályázaton belül véghez vinni, két különböző típusú és struktúrájú műanyagból felépülő rétegelt (laminált) kompozit anyagot kísérelünk meg létrehozni, amely a maga nemében egy teljesen új gyártástechnológia létrejöttét jelentené és rendkívül magas innovatív potenciállal bírna szakmai berkekben. Tudományos/műszaki szempontból jelentős kihívás olyan módon megoldani a két anyag (műanyag lemez és PE hab) egyesítését nagyszériás ipari körülmények között, hogy a létrejövő végeredmény extrém hideg és meleg körülmények között is megőrizze eredeti tulajdonságait, megőrizze „protective” szerepét és tulajdonságait. A felvázolt kísérlet sorozat egy igen problémás, műszakilag eddig inkább megkerült területre tesz megoldási javaslatot, hozzájárulva a tudomány előrehaladásához. A projekt keretén belül a létrehozandó prototípus egy speciális magasszinten paraméterezhető vákuumformázó gépből fog állni, amelyen ki tudjuk kísérletezni az optimálisnak vélt anyagkomponensek különféle kétoldalú anyagvastagságait annak érdekében, hogy a különféle specifikus alkalmazásoknak maximálisan megfeleljenek, illetve a prototípus állna még egy hozzá csatolt hőlágyító komponensből, amely lehetővé tenné azt, hogy egy folyamattá, illetve egyidejűvé váljon a műanyag komponensek azonnali egyesítése és az ezt követő formázása is egy gyártási ciklus alatt.
Pályázó neve: Adu Alba Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe Az Adu Alba Kft. üzemcsarnok épületének energetikai fejlesztése megújuló energia használatával
Pályázat megnevezése: GINOP- 4.1.2-18-2019-00371
Támogatás összege: 23 888 800Ft
Támogatás Mértéke: 50%
Projekt Befejezésének dátuma: 2020.02.01.


A projekt megvalósításával költséghatékony módon üzemeltetett épület jön létre, a környezeti hatások terhelése pedig minimalizálódna, a CO2 kibocsátás jelenleg 41,49 t/év, mely a fejlesztést követően 2,59 t/év mennyiségre csökkenne. A homlokzatra 16 cm hőszigetelés kerül. 12 cm vastagságú tető szendvicspanel kerül felhelyezésre. A homlokzati nyílászárók fokozott hőszigetelésű műanyag szerkezetekre cseréje megtörténik, hőátbocsátási tényezője U= 1,15 W/m2K. A kapuk hőátbocsátási tényezője 1,8 W/m2K, a tömör ajtók hőátbocsátási tényezője 1,45 W/m2K értékre javul. A tetőre az épület elektromos energia igényének kielégítésére megújuló energiaforrásból 15 kW teljesítményű napelemeket telepítünk, valamint 45 kW teljesítményű faapríték tüzelésű kazán, és kondenzációs kazán beszerelése megtörténik.
Pályázó neve: Adu Alba Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
Projekt címe: Új, tömegtermelésre is alkalmas fa-kompozit alapú csomagolóanyag kutatása és fejlesztése, továbbá az ehhez tartozó kezeléstechnológiai módszertan és eljárás kidolgozása
Pályázat megnevezése: GINOP- 4.1.2-18-2019-00371
Támogatás összege: 583 188 971Ft
Támogatás Mértéke: 50%
Projekt Befejezésének dátuma: 2021.12.31.


A projekt megvalósítani tervezett eredménye több szintű és hármas tagozódást mutat:
  1. Technológia eredmények:
1.Új faalapú préselt tőke előállítási technológia mely alkalmas szárítás nélküli préselt tőke elemek előállítására 2.Új ultrahangos sterilizálási technológia biotikus fertőzések terjedésének megállítására faalapú csomagolóanyagok vonatkozásában
  1. Prototípus gyártóberendezés eredmény: új faalapú szárítás nélküli préselt tőke gyártó
prototípus berendezés.
  1. Prototípus termékek: Az új faalapú, szárítás nélküli préselt tőke alkalmazásával
kifejlesztett sterilizált EURO és egyutas prototípus raklapok(C)
Adu Alba Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és konzorciuma

Sajtóközlemény

Az adu alba Kft. Konzorciumi SAJTÓKÖZLEMÉNYE A GINOP-2.2.1-18-2018-00006 számú “Új, tömegtermelésre is alkalmas fa-kompozit alapú csomagolóanyag kutatása és fejlesztése, továbbá az ehhez tartozó kezeléstechnológiai módszertan és eljárás kidolgozása” című pályázati projektRŐL

Az Adu Alba Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2018.12.17. dátummal nyerte el a GINOP-2.2.1-18-2018-00006 azonosító számon ’ Új, tömegtermelésre is alkalmas fa-kompozit alapú csomagolóanyag kutatása és fejlesztése, továbbá az ehhez tartozó kezeléstechnológiai módszertan és eljárás kidolgozása’ címmel ellátott támogatási projekt (továbbiakban: Projekt). Megvalósítási időszak kezdő időpontja: 2019.04.01., tervezett fizikai befejezése: 2022.03.31. A projekt elszámolható összköltsége 783 457 785 Ft. Támogatási intenzitás 74.44%, mely alapján a vissza nem térítendő támogatás összege 583 188 971 Ft. A támogató alap neve: Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt tárgya anyagtudományi kutatáson alapuló műszaki és technológiai fejlesztés. Napjaink ipari technológiai fejlődési trendjére nagy hatással van–többek között–2 gazdasági, társadalmi elvárás. Az egyik a minél kisebb energiafelhasználás, valamint a különböző veszteségek csökkentése. Másrészt ezekkel párhuzamosan a tervezési-fejlesztési irányelvekben egyre jobban érvényesül a környezettudatosság és a környezetvédelem.

A projektben feldolgozandó két kutatási téma–új préselt tőke és sterilizálási eljárás–szorosan összefügg egymással ugyanis minden raklaphoz használt anyagnak sterilnek kell lennie a biotikus fertőzések tekintetében. Amennyiben ez nem megoldható akkor hiába az új fejlesztés az nem tud részt venni a nemzetközi kereskedelemben, ami a megcélzott piac maga. Így a projekt holisztikus azaz teljes ívű szemlélete érvényesül,hiszen nem részeredményre törekszik hanem komplex megvalósításra és mindezt új tudományos és műszaki eredménnyel.


Székesfehérvár, 2019. április 01.