A szakszerűen kivitelezett tengerálló csomagolás megfelel a hosszútávú szállítás által támasztott követelményeknek,mely ellenáll a többszöri kezelés és mozgatás, a kültéri és beltéri ki- és berakodás, továbbá a hosszútávú tárolás külső hatásainak. Így biztosítva a csomagolt termék vagy berendezés sérülés- és korrózió mentessen érkezzen meg a célállomásra.

A tengeri szállítás esetén a szállított termékeket rendkívül agresszív behatás éri a párás és sós levegő részéről. Ezek a behatások ráadásul hosszú ideig, esetenként hetekig is kifejthetik a hatásaikat. Ilyen esetben a termékek védelme rendkívül fontos, főleg a korrózióra hajlamos termékek és berendezések esetén. A tengeri szállítás ugyanakkor intenzív fizikai terhelést is jelent, úgy a be- és kirakodás idején, mint a teljes szállítási út hosszán.

A szállítandó termékeket és berendezéseket száraz, korróziómentes térben helyezzük el, a csomagolás számára pedig követelmény, hogy a korrózióvédelmet minimum egy év időtartamra biztosítania kell. A megrendelő specifikációinak megfelelően ez az időtartam esetenként egy évnél is hosszabb lehet.

A csomagolás előkészítése folyamán minden felületet, amelyet korrózió ellen védeni kell, oldószerrel és tisztítószerrel tisztítjuk meg az olaj, zsír, sók, ujjlenyomat, kosz és szennyeződések eltávolítása érdekében. A tisztítás után azonnal szárítjuk a védeni kívánt terméket vagy alkatrészt, hogy a tisztítóoldatot és minden egyéb nedvességet eltávolítsunk a felületéről. A csomagolás előtt a csomagolandó tételt alacsony nedvességtartalmú környezetbe helyezzük, hogy minden nedvesség
elpárologhasson (a száradási idő a visszamaradó nedvességtől és a
környezet nedvességtartalmától függ.)

Minden megmunkált, csiszolt vagy egyéb kritikus felületet tartósítással, csomagolással, fedőkupakkal, dugóval, rögzítéssel, takarással vagy egyéb eljárással védünk a korrózió, a por, a nedvesség, a kopás vagy bármilyen egyéb behatás ellen, amely káros hatással lehet a berendezés vagy alkatrész megjelenésére vagy működésére.

Minden külső menetelt csapot megfelelő, nem hidroszkópikus védőanyaggal burkolunk, mint műanyag-kupak, impregnált rostlemez, vagy hasonló megfelelő védőanyag.

Minden elektromos dobozba, kapcsolódobozba, megszakítópanelbe vagy hasonló elektromos berendezés belsejébe megfelelő mennyiségű VCI-tartalmú korróziógátlóval impregnált anyagot helyezünk, amely legalább egy évig hat (például elektromos mérőberendezések, sorkapocs, kapcsolók, relék esetén)

A korrózióvédelemre hatékony megoldást jelent a vákuumcsomagolás. A vákuumcsomagolás során a csomagolt terméket egy légzáró fóliába burkoljuk, és a csomagolás belsejéből kivonjuk a levegőt. A fóliát hővel zárjuk le véglegesen, a belsejébe előzetesen páralekötő anyagot helyezünk.
A csomagolt részegységek rögzítése esetén gondoskodunk arról, hogy a fa-merevítés a csomagolást ne lyukaszhassa ki. A csomagolásnak biztosítania kell, hogy a csiszolt vagy csiszolatlan fémfelületek higroszkópikus vagy nedves anyagokkal ne érintkezhessenek, hacsak a védelmüket egyéb eljárással nem biztosítottuk.
A kartonba vagy rekeszbe csomagolt egységeket a helyükön merevítéssel és rögzítéssel biztosítjuk. Az ütés és rezgésvédelmi elemeket szintén biztosítjuk. Minden dobozt biztonságosan lezárunk. A kötegelt tételek alá megfelelően tervezett raklapot helyezünk, amely lehetővé teszi a villás vagy csigás emelést.

A vákuumfóliázáshoz speciális zsugorodó fóliát használunk, erre a célra az átlátszó tapadófólia nem használható. A zsugorfólia kialakításánál figyelünk arra, hogy a csomagolás mélyülő részeiben a víz ne tudjon összegyűlni, és ne korrodálhassa a csomag tartalmát.Ezt a láda tetejének belsejére rögzített agrárfóliával biztosítjuk.

A csomagolás belsejébe páralekötő anyagot helyezünk. A páralekötő anyag nem kerülhet érintkezésbe a csomagolt termékkel, a teljes mennyiséget pedig egyenletesen kell elosztani a csomagon belül. A páralekötő anyag kiválasztásánál figyelembevesszük a légtér méretét, a használt anyag típusát és jellegét, a csomagolást körülvevő nedvesség mennyiségét, a tárolás időtartamát, illetve a légköri paramétereket a csomagolás lezárásakor. Fontos, hogy a páralekötő anyagok nem használhatók VCI-tartalmú korróziógátló termékekkel ugyanabban a légtérben. Nagyobb méretű zárt térben a páralekötő anyagot tartalmazó zsákokat felfüggesztjük, hogy a csomagolt anyagtól távol legyen a nedvesség összegyűjtve.

Szükség esetén a páralekötő anyagokkal együtt nedvességjelzőket is használunk. A nedvességjelzőt egy kémlelőablak mögé helyezzük, közvetlenül a záróréteg mögé, a páralekötő anyagtól minél távolabb.

A ládába kerülő termék súlyának felső határát a láda teherbírása (szabványok), a szállítás módja illetve az emelési eljárás határozza meg. Jelentős súlyt képviselő termékek esetén a csomagolás elemeinek teherbírását statikai számításokkal ellenőrizzük. A nagyméretű villanymotorok, generátorok, transzformátorok súlya elérheti a több tonnát, de nem ritka a 80-90 tonna súlyú berendezés sem. Ilyen esetben a tartószerkezet teherbírásának ellenőrzése kötelező, extrém esetben a csomagolt berendezés is betöltheti a tartószerkezet szerepét( ha van a terméknek saját emelőszeme) – például nagyméretű generátor daruzásánál nem a csomagolóláda tartja a generátort, hanem éppen fordítva, a generátor tartja a ládát, így a csomagolási költségeket optimális szinten lehet tartani.

Ha a csomagolt berendezés karbantartást igényel, a csomagolást csuklós ajtókkal és/vagy fedhető hozzáférési nyílásokkal látjuk el.

A csomagolás tervezésekor kiküszöböljük a szükségtelen kiemelkedéseket, talpakat és rekeszeket. A kiemelkedések növelik a szállítási térfogatot, következésképpen a szállítási költségeket. A szállítódobozokat kompaktra tervezzük, a lehető legkisebb térfogatra, és lehetőség szerint kiküszöböljük a légtereket. Valahányszor alkalmazható, a csomagszerkezet belsejébe behelyezzük a további kiegészítőket. A belső térbe történő elhelyezéskor a kiegészítőket biztonságosan rögzítjük az elmozdulás ellen.

A csomagoláshoz és rögzítéshez használt fa megfelel az ISPM 15 szabvány előírásainak, mentes a kéregtől, élő rovaroktól és növényektől, továbbá rovarrágástól. Az ISMP 15 előírja, hogy minden fa-csomagolóanyag hőkezelve legyen a származásától függetlenül.

A külső burkolat kialakításánál kiemelt figyelmet fordítunk a vízvédelemre. Minden dobozt, ládát rekeszt úgy építünk meg, hogy a víz ne legyen képes behatolni és korrodálni a tartalmát, de alul kifolyhasson, a burkolat tetején pedig nem képződhet állóvíz.

A csomagokat csúszótalpas vagy ládás kivitelben véglegesítjük. A csomagolás külsején feltüntetjük a súlypont helyzetét,a nemzetközi csomagkezelési jeleket, felrögzítjük a csomagjegyzéket és a tárolási jegyzéket is. A tárolási jegyzék a külső és belső tárolásra vonatkozó összes információt tartalmazza írásos formában.

Konténeres szállítás esetén elkészítjük az optimális rakodási tervet, amely a konténer(ek) legjobb helykihasználását biztosítja.

A tengeri szállítás követelményeinek megfelelő száraz csomagolás

A javak és termékek fizikai elosztásában a „csomagolás” funkció a logisztikai lánc legfontosabb láncszeme. A csomagolás megtervezésénél és kivitelezésénél fontos szempont, hogy a csomagoló szakember elsősorban ne a szakmai tudását hasznosítsa. A szakembernek minden megtehetőt meg kell tennie, hogy biztosítsa az egyensúlyt a csomagolandó termék gazdasági értéke, a sérülékenysége és azon agresszív behatások között, amelyekkel a csomagolt termék a felhasználási pontra történő eljuttatása során találkozhat.

A szakszerűen kivitelezett csomagolás megfelel a hosszútávú szállítás által támasztott követelményeknek, ellenáll a többszöri kezelés és mozgatás, a kültéri és beltéri ki- és berakodás, továbbá a hosszútávú tárolás külső hatásainak. A csomagolás ellenáll a nedvesség, a penész, a szennyeződések, a rozsda és a korrózió hatásainak, és biztosítja, hogy a csomagolt termék vagy berendezés sérülés- és korróziómentesen érkezzen meg a célállomásra.

A tengeri szállítás esetén a szállított termékeket rendkívül agresszív behatás éri a párás és sós levegő részéről. Ezek a behatások ráadásul hosszú ideig, esetenként hetekig is kifejthetik a  hatásaikat. Ilyen esetben a termékek védelme rendkívül fontos, főleg a korrózióra hajlamos termékek és berendezések esetén. A tengeri szállítás ugyanakkor intenzív fizikai terhelést is jelent, úgy a be- és kirakodás idején, mint a teljes szállítási út hosszán.

1. kép A csomagolt berendezés elemeit merevítőszerkezet rögzíti a csomagolás belsejében.

A szállítandó termékeket és berendezéseket száraz, korróziómentes térben helyezzük el, a csomagolás számára pedig követelmény, hogy a korrózióvédelmet minimum egy év időtartamra biztosítania kell. A megrendelő specifikációinak megfelelően ez az időtartam esetenként egy évnél is hosszabb lehet.

A csomagolás előkészítése folyamán minden felületet, amelyet korrózió ellen védeni kell, oldószerrel és tisztítószerrel tisztítjuk meg az olaj, zsír, sók, ujjlenyomat, kosz és szennyeződések eltávolítása érdekében. A tisztítás után azonnal szárítjuk a védeni kívánt terméket vagy alkatrészt, hogy a tisztítóoldatot és minden egyéb nedvességet eltávolítsunk a felületéről. A csomagolás előtt a csomagolandó tételt alacsony nedvességtartalmú környezetbe helyezzük, hogy minden nedvesség elpárologhasson (a száradási idő a visszamaradó nedvességtől és a környezet nedvességtartalmától függ.)

Minden megmunkált, csiszolt vagy egyéb kritikus felületet tartósítással, csomagolással, fedőkupakkal, dugóval, rögzítéssel, takarással vagy egyéb eljárással védünk a korrózió, a por, a nedvesség, a kopás vagy bármilyen egyéb behatás ellen, amely káros hatással lehet a berendezés vagy alkatrész megjelenésére vagy működésére.

Minden külső menetelt csapot megfelelő, nem higroszkópikus védőanyaggal burkolunk, mint műanyag-kupak, impregnált rostlemez, vagy hasonló megfelelő védőanyag.

Minden elektromos dobozba, kapcsolódobozba, megszakítópanelbe vagy hasonló elektromos berendezés belsejébe megfelelő mennyiségű VCI-tartalmú korróziógátlóval impregnált anyagot helyezünk, amely legalább egy évig hat (például elektromos mérőberendezések, sorkapocs, kapcsolók, relék esetén)

A korrózióvédelemre hatékony megoldást jelent a vákuumcsomagolás. A vákuumcsomagolás során a csomagolt terméket egy légzáró fóliába burkoljuk, és a csomagolás belsejéből kivonjuk a levegőt. A fóliát hővel zárjuk le véglegesen, a belsejébe előzetesen páralekötő anyagot helyezünk.

2. kép. A gazdaságos helykihasználás érdekében a részegységeket egymáshoz illesztjük.

A csomagolt részegységek rögzítése esetén gondoskodunk arról, hogy a fa-merevítés a csomagolást ne lyukaszhassa ki. A csomagolásnak biztosítania kell, hogy a csiszolt vagy csiszolatlan fémfelületek higroszkópikus vagy nedves anyagokkal ne érintkezhessenek, hacsak a védelmüket egyéb eljárással nem biztosítottuk.

A kartonba vagy rekeszbe csomagolt egységeket a helyükön merevítéssel és rögzítéssel biztosítjuk. Az ütés és rezgésvédelmi elemeket szintén biztosítjuk. Minden dobozt biztonságosan lezárunk. A kötegelt tételek alá megfelelően tervezett raklapot helyezünk, amely lehetővé teszi a villás vagy csigás emelést.

A vákuumfóliázáshoz speciális zsugorodó fóliát használunk, erre a célra az átlátszó tapadófólia nem használható. A zsugorfólia kialakításánál figyelünk arra, hogy a csomagolás mélyülő részeiben a víz ne tudjon összegyűlni, és ne korrodálhassa a csomag tartalmát.Ezt a láda tetejének belsejére rögzített agrárfóliával biztosítjuk.

A csomagolás belsejébe páralekötő anyagot helyezünk. A páralekötő anyag nem kerülhet érintkezésbe a csomagolt termékkel, a teljes mennyiséget pedig egyenletesen kell elosztani a csomagon belül. A páralekötő anyag kiválasztásánál figyelembevesszük a légtér méretét, a használt anyag típusát és jellegét, a csomagolást körülvevő nedvesség mennyiségét, a tárolás időtartamát, illetve a légköri paramétereket a csomagolás lezárásakor. Fontos, hogy a páralekötő anyagok nem használhatók VCI-tartalmú korróziógátló termékekkel ugyanabban a légtérben. Nagyobb méretű zárt térben a páralekötő anyagot tartalmazó zsákokat felfüggesztjük, hogy a csomagolt anyagtól távol legyen a nedvesség összegyűjtve.

Szükség esetén a páralekötő anyagokkal együtt nedvességjelzőket is használunk. A nedvességjelzőt egy kémlelőablak mögé helyezzük, közvetlenül a záróréteg mögé, a páralekötő anyagtól minél távolabb.

3. kép. A csomag tartalmát zsugorfóliával borítjuk, a belsejéből a levegőt kiszivattyúzzuk.

A ládába kerülő termék súlyának felső határát a láda teherbírása ( szabványok), a szállítás módja illetve az emelési eljárás határozza meg.

 Jelentős súlyt képviselő termékek esetén a csomagolás elemeinek teherbírását statikai számításokkal ellenőrizzük. A nagyméretű villanymotorok, generátorok, transzformátorok súlya elérheti a több tonnát, de nem ritka a 80-90 tonna súlyú berendezés sem. Ilyen esetben a tartószerkezet teherbírásának ellenőrzése kötelező, extrém esetben a csomagolt berendezés is betöltheti a tartószerkezet szerepét( ha van a terméknek saját emelőszeme) – például nagyméretű generátor daruzásánál nem a csomagolóláda tartja a generátort, hanem éppen fordítva,  a generátor tartja a ládát, így a csomagolási költségeket optimális szinten lehet tartani.

4. kép. A csomagolt berendezést kívülről tengerálló fóliával borítjuk.

Ha a csomagolt berendezés karbantartást igényel, a csomagolást csuklós ajtókkal és/vagy fedhető hozzáférési nyílásokkal látjuk el.

A csomagolás tervezésekor kiküszöböljük a szükségtelen kiemelkedéseket, talpakat és rekeszeket. A kiemelkedések növelik a szállítási térfogatot, következésképpen a szállítási költségeket. A szállítódobozokat kompaktra tervezzük, a lehető legkisebb térfogatra, és lehetőség szerint kiküszöböljük a légtereket. Valahányszor alkalmazható, a csomagszerkezet belsejébe behelyezzük a további kiegészítőket. A belső térbe történő elhelyezéskor a kiegészítőket biztonságosan rögzítjük az elmozdulás ellen.

A csomagoláshoz és rögzítéshez használt fa megfelel az ISPM 15 szabvány előírásainak, mentes a kéregtől, élő rovaroktól és növényektől, továbbá rovarrágástól. Az ISMP 15 előírja, hogy minden fa-csomagolóanyag hőkezelve legyen a származásától függetlenül.

A külső burkolat kialakításánál kiemelt figyelmet fordítunk a vízvédelemre. Minden dobozt, ládát rekeszt úgy építünk meg, hogy a víz ne legyen képes behatolni és korrodálni a tartalmát, de alul kifolyhasson, a burkolat tetején pedig nem képződhet állóvíz.

5. kép. A csomagokat rácsos vagy tömör kivitelű ládába helyezzük.

A csomagokat csúszótalpas vagy ládás kivitelben véglegesítjük. A csomagolás külsején feltüntetjük a súlypont helyzetét,a nemzetközi csomagkezelési jeleket, felrögzítjük a csomagjegyzéket és a tárolási jegyzéket is. A tárolási jegyzék a külső és belső tárolásra vonatkozó összes információt tartalmazza írásos formában.

Konténeres szállítás esetén elkészítjük az optimális rakodási tervet, amely a konténer(ek) legjobb helykihasználását biztosítja.

6. kép. Az optimális rakodási terv.