Az üzleti etika főbb szempontjai az Adu Alba Kft.-nél

 1. A cég etikai magatartása az alkalmazottak felé:

Cégünk mottója, hogy „Minden vállalkozás csak olyan jó lehet, amilyenek a munkatársai.”

Ennek megfelelően már a kollégák kiválasztására nagy hangsúlyt fektetünk. Figyelembe vesszük a sajátos igényeket, mint például a kisgyermekes kolléganők vagy idős szüleiket vagy tartós beteg családtagjukat gondozó leendő munkavállalók részére felajánljuk a rugalmas munkaidőkeretei között eltöltött munkavégzést.

Indultunk 2 éve az Év Családbarát Vállalata (Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom) pályázaton, helyezést ugyan nem értünk el, de a többi résztvevő előadásaiból rengeteg újabb ötletet merítettünk a munka-család egyensúly fenntartásához.

A felmerülő különféle egyedi igényekre, mint például a havi több részletben történő jövedelem kifizetésére is megoldást találunk.

Szükség esetén albérletet is keresünk a távolabbról érkező, néhány esetben biztosítunk a rászoruló kollégáink részére.

 1. A kollégák részére fontos szempontokat mindig szem előtt tartva különös figyelmet fordítunk a következőkre:
 • tiszta, modern, rendezett munkakörnyezet biztosítása
 • bérek határidőre történő kifizetése
 • vezetőséggel történő napi szintű kapcsolattartás
 • a felelős működés alapja a diszkrimináció-mentes munkakörnyezet, a proaktív esélyegyenlőségi intézkedések megléte, ennek megvalósulása  a napi gyakorlatban, hogy együtt dolgoztunk a székesfehérvári 3M irodával, akik  megváltozott munkaképességű alkalmazottakat biztosítottak a részünkre. Valamint nyugdíjas szövetkezettel is szerződtünk az alkalmazotti állományunk növelésének érdekében és az esélyegyenlőség javulásáért.
 • az átláthatóság is fontos CSR szempont cégünk esetében, ezért a karriermenedzsment rendszer kialakítása során az érintetteknek átláthatóvá tesszük az előrelépés lehetőségeit, a feltételeket, az időtávokat és a lehetséges perspektívákat egyaránt.
 • a méltányosság a CSR politikánk másik alapértéke, ezért a juttatási politika kialakításkor szem előtt tartottuk, hogy mint munkáltató a hátrányos helyzetű munkavállalóval nem élünk vissza.
  Például, az alacsonyan képzett munkavállalónak nem adunk méltánytalanul alacsony bért. Továbbá, az egyenlő munkáért egyenlő bér-elvét is megtartja a cégünk.
 • számunkra fontos, és a CSR politika része az érintetti párbeszéd, az azt jelenti, hogy egy munkakör-gazdagítás esetén a HR nemcsak közli a dolgozóval a szélesebb feladatkört, hanem előtte párbeszédet folytat vele, amelyben kikéri a véleményét, ötleteit, és esetleg figyelembe is veszi azokat az alternatívák kialakítása során.
 • önköltségi áron rendelkezésre bocsátott termékekkel vagy szolgáltatásokkal is segítünk a kollégáinknak pl. kedvezményes tűzifa eladással részükre vagy céges teherautók saját célú használatba vételét esetenként.

Számunkra kiemelten fontos, hogy szakmai tudásunkat folyamatosan fejlesszük, ezért is indulunk rendszeresen szakmai versenyeken (számos Hungaropack díjjal bírunk).

Illetve kb. 1 éve a Magyar Tudományos Akadémiáról kaptunk egy megkeresést a cégünkkel kapcsolatban és néhány napja jelent meg egy általuk kiadott angol nyelvű közgazdasági tanulmány, melyben az Adu Alba Kft. példaként került be.

Export influencing factors in the Iberian, Baltic and Visegrád regions

Editor: Andrea Éltető, Authors of the book chapters: Katalin Antalóczy, Andrea Éltető, Patrik Toporowski, Norbert Szijártó, Gábor Túry, Beáta Udvari

 1. Ügyfelekkel, üzleti partnerekkel szembeni etikus üzleti magatartás:

A Gyártás Trend szaklap által szervezett Év Gyára 2016 versenyben megnyertük a kategóriánkat, a 3milliárd alatti éves árbevétel alatti cégek közül.
Illetve a Leginnovatívabb gyártó címet, valamint a Beszállítói kapcsolatok kategória győztese lettünk.
Mindezt egy nagyon komoly, független külsős cég, a Process Solutions által végzett cég átvilágítás előzte meg.
Számos szakmai díjunk közül még kiemelném a Csomagolási Világszövetség
(WPO) különdíját, melyet 2016.-ban vákuumformázott habtálcával nyertünk.

 1. A társadalmi felelősségvállalás konkrét megnyilvánulásai:

Számunkra fontos a társadalmi szerepvállalás, ennek kapcsán a következő lépéseket tettük:

 • a székesfehérvári hajléktalanokat alkalmanként tűzifával látjuk el -egy helyi általános iskola technika óráit faanyaggal támogatjuk, valamint az iskola egyik vizes blokkját felújítottuk -korábban több alkalommal is részt vettünk a helyi KÉPES programban (Alcoa és Denso által kezdeményezett CSR programban) -óvodások és általános/középiskolások számára gyárlátogatást biztosítunk rendszeresen -egy helyi óvoda bútorainak rekonstrukcióját végeztük térítésmentesen -korábban rendszeresen támogattuk a Szent Imre Iskolaházat (Böjte Csaba féle) ruhaneművel, élelmiszerekkel, a felmerülő igényeik alapján egyebekkel, mint pl. fából gyerekjátszó galéria.
 • jelenleg a KIFIGYEL egyesületet támogatja cégünk

http://fejermepsz.hu/?page_id=4649

 1. Környezettel szembeni etikus magatartás:

2008 óta folyamatosan megújítva ISO 14001 tanúsítvánnyal rendelkezünk, melynek elveit a gyakorlatban is ténylegesen alkalmazzuk.
Magas hatásfokú alapanyag hasznosítással szinte hulladékmentesen gyártunk.
Nem használunk vegyszereket a higiéniai vegyszereken kívül a cég telephelyén.

Az ISO9001 tanúsítvány követelményei segítik a cég ökológiai lábnyomának minimalizálását a környezeti felelősségvállalás (fenntarthatóság) jegyében.

Az emberi faj jövője attól függ, hogy mennyire vigyázunk az erőforrásainkra, fenntartható módon gazdálkodunk -e velük. Jelenleg a papíripar harmadannyi fát vág ki, mint amennyit ültet.
Belső használatra szánt anyagok nálunk nyugodtan kerülhetnek 100% újrahasznosított papírra.
Komplex csomagolási rendszereket tervezünk és fejlesztünk, aminek segítségével visszaforgó csomagolási rendszereket tudunk költségkímélően ajánlani vevőinknek.
Így aktívan közreműködünk a globális csomagolóanyag igény csökkentésében.

A műanyag vákuumtálcáinkat 100%-ban újrahasznosítjuk.
Többszöri használat vagy selejtezést követően ledarálásra kerülnek a késztermékek, amely granulátumból újra lemez készül egy partnerünknél a részünkre.

Linkek: