Ötödik alkalommal hirdette meg a GyártásTrend magazin és kiadója, a PPH Media az Év Gyára 2019 versenyt. „Ezúttal is az év legjobbjait kerestük, akik formálják a hazai ipart, a vállalati kultúrát és évről évre új értéket teremtenek a hazai piacon” – mondta Ember Zoltán, a GyártásTrend magazin főszerkesztője, aki hozzátette: a verseny lezárása – a koronavírus nyomán kialakult helyzet miatt – tavaszról nyár közepére tolódott.

Minden hazai termelőüzemmel rendelkező cég pályázhatott a meghirdetett 9 kategóriára, az összetett Év Gyára díjat pedig az a cég nyerhette el, amely több kategóriában pályázott, és legalább az egyikben az első helyen végzett. Árbevétel szerint két összetett nyertest hirdettek a 3 milliárd forint alatti, illetve a 10 milliárd forint feletti éves nettó árbevétellel rendelkező cégek körében.

Az Év Gyára 2019 összetett nyertesei:

 • Év Gyára 10 milliárd forint feletti éves nettó árbevétel kategóriában: BorsodChem Zrt.
 • Év Gyára 3 milliárd forint alatti éves nettó árbevétel kategóriában: Hirschler Glas Kft.

A zsűri különdíja:

 • A legjobb zöldmezős beruházásért: Glencore Agriculture Hungary Kft.

Kategóriagyőztesek:

 • Legjobb menedzsmentfolyamatok: Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft.
 • Leginnovatívabb gyártó: Hirschler Glas Kft.
 • Legjobb termelő: Continental Automotive Hungary Kft.
 • Legeredményesebb gyártástámogató: BorsodChem Zrt.
 • Vevői elégedettség (Kiemelt támogató: MEWA): Adu Alba Kft.
 • Dolgozói elégedettség: Chinoin Zrt. Miskolci Gyáregysége
 • Beszállítói kapcsolatok: Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft.
 • Energiahatékonyság: BorsodChem Zrt.
 • Ipar 4.0 (szakmai partner: SZTAKI): Duna-Dráva Cement Kft. Beremendi Gyáregysége
 • A versenyben shortlistre került még az Emika Zrt.

A díjakat – a koronavírus által kiváltott helyzethez alkalmazkodva – idén virtuálisan, egy ünnepélyes online eredményhirdetés keretében adták át a nyerteseknek. Kérjük, tekintse meg az összeállítást az Év Gyára oldalon:

www.evgyara.hu/dijatado

Az objektív, számadatokra épülő pályázati adatlapokat november végéig kellett beküldeniük a cégeknek. Összesen 57 kategóriapályázat érkezett, melyek feldolgozását követően a verseny szakmai partnere, a Process Solutions Kft. állította fel a kategóriánként három legjobb pályázatot benyújtó cégek shortlistjét. Fontos tudni, hogy a koronavírus által kiváltott gazdasági válság nem befolyásolta, mert nem befolyásolhatta a zsűri szempontjait, hiszen a pályázás tavaly november végén zárult le, így az eredmények a 2019-es év teljesítményére vonatkoznak. 

A shortlistre került cégeket a PPH Media, a Process Solutions, a zsűritagok, illetve a verseny további szakmai partnerei, a SZTAKI szakemberei járták végig, hogy a helyszínen is auditálják a benyújtott adatokat, továbbá személyes benyomásokat szerezzenek a gyárak működéséről. A pontszámok alapján egyes kategóriákban szoros eredmény született, eseteként holtverseny is kialakult. A zsűri végül parázs vita után hozta meg döntéseit, amelyekben nem egyszer a helyszíni gyárlátogatás tapasztalatai jelentették a mérleg nyelvét. Az iparvállalatok közötti éles verseny miatt egyre inkább felértékelődnek a hatékonyságnövelő gyártási és termelői folyamatok. Többek között ezért is nagy a szerepe az Év Gyára versenynek, amely évről-évre lehetőséget nyújt a hazai iparvállalatoknak arra, hogy megmérettessék magukat. Nemcsak a kiválóan működő gyártási folyamataikat vagy dolgozói és vevői elégedettségüket, hanem például az innovatív megoldásaikat vagy energiahatékonyságot célzó fejlesztéseiket is.

Kategória: Hírek